Tips & Service

TIPS voor GLAS

Voorkom plakken tegen het glas.

Bij inlijsten is het belangrijk dat het in te lijsten werk niet in aanraking komt met het glas. Het kan de kwaliteit en levensduur van bijvoorbeeld tekeningen, foto’s, kunstdrukken, antieke kaarten, certificaten of documenten sterk beïnvloeden en beschadigen. Ze kunnen tegen het glas gaan plakken en bij verwijdering beschadigd raken. Door de chemicaliën die gebruikt worden bij de fabricage van het glas kunnen ze verkleuren en vlekken gaan vertonen. Naast het vastplakken kunnen er ook vochtkringen ontstaan door dampvorming of te vochtig reinigen van het glas. Voorkomen van plakken tegen het glas kan bijvoorbeeld door middel van een passe-partout of door gebruik te maken van een spacer. 

Schoonmaken van schilderij glas.

Gebruik voor het schoonmaken van schilderijglas een zachte pluisvrij doek. Gebruik een siliconenvrij schoonmaakmiddel. Spray niet direct tegen het glas maar bevochtig een pluisvrije doek. Voorkom dat er vocht tussen het glas en de sponning kruipt.

TIPS voor BORDUURWERK

Het borduurwerk wassen.

Ook al werk je nog zo netjes en is het eindresultaat smetteloos, toch adviseren wij om het borduurwerk eerst te wassen.     Handwerkstof kan geprepareerd zijn om het tijdens het borduren stevig te houden. Het preparaat is vaak op basis van aardappelmeel en kan later voor problemen zorgen. Onder invloed van vochtigheid in de lucht kunnen tot dan toe onzichtbaar gebleven contactplekken alsnog zichtbaar worden als vlekken, bruine plekken of zwarte puntjes.                  Knip voordat je je borduurwerk laat opspannen losse eindjes af en verwijder verbindingsdraden. Lose eindjes en niet verwijderde verbindingsdraden kunnen na het opspannen zichtbaar worden.   

Een borduurwerk wassen kan op de hand in lauwwarm water met een wasmiddel geschikt voor tere stoffen. In een waszak kun je het op een lage temperatuur ook in de wasmachine wassen met een wasmiddel geschikt voor tere stoffen. Verzeker je van te voren dat de gebruikte garen kleurecht zijn en niet afgeven.

Een geboorte of ander belangrijk moment op komst?

Als je wel weet hoe groot je geboortetegel gaat worden wordt maar de namen/datum/tijd nog moet inborduren, kom dan toch alvast langs en kies een lijst uit. Wij kunnen die dan alvast maken zodat, als de geboortetegel klaar is, die direct ingelijst kan worden. Wanneer je de tegel ‘s ochtends brengt is het veelal dezelfde middag nog klaar.

TIPS voor OPHANGEN

De hoogte bepalen.

Een veelgestelde vraag is: “Hoe hoog moet je een schilderij nou eigenlijk hangen?” Een doorsnee wanddecoratie of schilderij wordt vaak te hoog opgehangen met het gevolg dat als je gaat zitten je overdreven omhoog moet kijken om je kunstwerk goed te zien.

Een hulpmiddel bij het bepalen van de juiste hoogte voor een schilderij is, dat je de horizon in het schilderij opzoekt, je armen te strekt en de horizon op ooghoogte brengt. Dit is vaak de goede hoogte waarbij je maximaal van je schilderij kan genieten.

Bij abstracte schilderijen of schilderijen zonder duidelijke horizon werkt het strekken van de armen ook en zul je merken dat je ogen vanzelf een prettige ophanghoogte zoeken.