Opspannen

Beschilderde en geprinte doeken, borduurwerken, gobelins, batiks, schilderingen op zijde moeten voordat ze ingelijst kunnen worden eerst zijn opgespannen.

Opspannen van schildersdoeken.

Wanneer heb je het over een doek. Iedereen is wel bekend met de uitdrukking olieverf doek. Met doek wordt dan een schilderij bedoeld gemaakt op schilderslinnen met een daarvoor geschikte verf. Tegenwoordig kan linnen ook met allerlei afbeeldingen worden bedrukt. Je hebt dan een print op linnen. Denk b.v. aan een familiefoto. Een schildering of print op linnen wordt vaak opgerold in een koker vervoerd. Als dat het geval is dan weet je dat je je doek voordat je het in kan laten lijsten opgespannen moet worden. Dat opspannen gebeurt op een spieraam. Een raam bestaand uit vier houten latten waarvan de hoeken iets uitgeschoven kunnen worden om het doek op spanning te brengen. Grote afmetingen worden voorzien van een tusselat of kruis. Het beschilderde of geprinte doek wordt om het spieraam gespannen en met nieten of nagels vastgezet. Hierna kan er een lijst omheen gemaakt worden. Goed en strak opspannen is specialistisch werk.

Capricorn Lijsten heeft spieramen op voorraad en spant je doek graag voor je op.

Opspannen van borduurwerken, merklappen e.a. naald technieken.

Het maken van een borduurwerk of andere naald techniek is precisiewerk waar vaak heel veel tijd mee gemoeid is. En als je het dan laat inlijsten is het heel belangrijk dat het goed wordt opgespannen. Het moet mooi strak en vlak zijn en alle draden en lijnen moeten perfect recht lopen. Integenstelling tot doeken worden naldtechnieken meestal niet op een spieraam gespannen  maar op zuurvrij karton. Ook bij naaldtechnieken is het belangrijk contact met het glas te vermijden. Wij raden je aan gebruik te maken van een passe-partout of spacer. Een spacer iseen dun kunstsfof stripje dat, ontzichbaar, tussen het naaldwerk en het glas wordt geplaatsten zo contact met ghet glas voorkomt.   

Capricorn Lijsten is specialist in het opspannen van borduurwerken e.a. naaldtechnieken.